Choď na obsah Choď na menu
 


Pečené buchty

21. 6. 2011

Kvások:

1 kocka čerstvého droždia

0,25 l mlieka

2 lyžice cukru

štipka soli

Cesto:

1 kg polohrubej múky

0,5 l mlieka

125 g masla alebo Hery

1 vajce

3 lyžice cukru

štipka soli

Plnka:

marmeláda, tvaroh, mak – fantázii sa medze nekladú

Plnka maková: Mak s práškovým cukrom v pomere 1:1 zalejeme horúcim mliekom (alebo vodou), pridáme sparené hrozienka, trochu kyslejšieho lekváru alebo postrúhané jablko,vanilkový cukor a rozmiešame. Plnka nemá byť tvrdá a suchá.

Tvarohová plnka: Mäkký tvaroh rozmiešame s celými vajciami (na 250 g tvarohu 1 vajce) a s práškovým cukrom (podľa chuti), postrúhame kôru z umytého citróna a pridáme sparené hrozienka. Plnka je vláčna. Ak je tvaroh tvrdý, prilejeme trocha mlieka.

Postup:

Ak robíme cesto v miske, tak postup je takýto: múku preosejeme a dáme do misky, pridáme cukor, soľ, vajce, mlieko, roztopené maslo a nakoniec kvások. Vymiesime a necháme vykysnúť asi 90 min. Ak preferujete pekárničku, tak postup je takýto: Z vyššie popísaných surovín si zarobíme kvások. Kým nám vylezie, do pekárničky vlejeme mlieko, pridáme maslo, vajce, cukor, soľ a nakoniec múku. Ak robíme cesto z plnej dávky, premiešame cesto v nádobke, lebo metličky v pekárničke sú na kilo múky trochu krátke. Pridáme kvások, nádobu vložíme do pekárničky a spustíme program na kysnuté cesto. Počkáme si, kým program skončí. Poriadne si pomúčime dosku, lebo cesto je trošku redšie ako je zvykom. Vyklopíme ho na dosku, pomúčime a trochu rukami v múke pováľame. Odoberieme polovicu cesta a dáme ho do misky. Polovicu cesta na doske vyvaľkáme na približne 0,5 cm hrubú placku a vyrežeme štvorce veľkosti cca 7×7 cm. Na každý štvorec dáme približne lyžičku vybranej plnky a vytvoríme buchtičky. Na olejom vymastenom plechu buchtičky celé pováľame a umiestnime, kam potrebujeme. Z plnej dávky cesta vychádza približne 40 buchiet. Keď máme všetky buchty na plechu, dáme ich na približne 30 minút piecť do trúby na 175oC. Po upečení buchty ešte horúce potrieme mliekom, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor. Vďaka tomu budú mať jemný povrch. Po vychladnutí buchty poprášime práškovým cukrom a vykašleme sa na diétu. Cesto používam i na báleše-štyri plechy.

 

Obrázok

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.