Choď na obsah Choď na menu
 


Croissanty

24. 8. 2012

 500g hladkej múky

80g kryštálového cukru
150ml vody
7g sušeného droždia
50g sušeného mlieka
30g soli
250g masla 
4vajcia 
50g hladkej múky na podsypanie
50g hladkej múky do masla
Na potieranie:
1 vajce a 50 ml mlieka
Do nasypanej múky spravíme jamku a pridáme soľ,polovicu zmäknutého masla,cukor,droždie,vodu,sušené mlieko a vajcia.Dlhším nožíkom sekavým spôsobom postupne spracujeme všetky suroviny.Potom začneme hniesť rukami a podľa potreby podsýpame múku.Kto má pekáreň,alebo robot s hnetačom - kľudne ho využite.Hotové cesto musí byť pružné,takže to trocha trvá.Musí byť elastické,vyskúšate to tak,že ho trocha natiahnete.Keď sa objaví v ceste trhlina,musíte hniesť ďalej.Takto pripravené cesto treba dať zabalené fóliou na pol hodiny do chladničky.Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche do tvaru obdĺžnika.Druhú polovicu zmäknutého masla vyšľaháme s 50 g múky a týmto múčnym maslom cesto potrieme.Takto pripravené cesto z dvoch strán preložíme.A ďalej ho preložíme na trikrát pod seba.Dáme ho zabalené na hodinu do chladničky.Potom ho rozvaľkáme od stredu k okrajom,aby sa maslo spojilo s cestom.Preložíme ho na polovicu,ako knihu(švami dovnútra)a dáme zasa na hodinu do chladničky.Vždy po hodine rozvaľkaný obdĺžnik cesta preložíme na trikrát a po druhej hodine na polovicu.Aby sme dosiahli lístkovanie,je nutné opakovať celý proces trikrát.Potom už viac neskladajte.Takto pripravené cesto necháme ďalšiu hodinu v chlade,ale už zabalené v sáčku.Pekne nám podkysne,lístkuje sa a je pripravené k pečeniu.Cesto rozdelené na dve polovice trocha rukou roztlačíme,jedno dáme bokom a druhé vyvaľkáme do dlhého obdĺžnika.Cesto nakrájame šikmými rezmi na úzke dlhé trojuholníky.Z jedného obdĺžnika výde desať trojuholníkov.(Zbytok cesta,čo vám ostane z okrajov natrhajte na malé kúsky a porozdeľujte na cesto,aby sa všetko zužitkovalo).Takto potom spracujeme aj druhú časť cesta.Od širšej strany zakrúcame smerom k špičke.Pri otáčaní cíp pridržujeme rukou od seba.Zakrútené poukladáme na plech vystlaný papierom.Vajíčko rozšľahajte s mliekom a croissanty potrieme.Necháme podkysnúť aspoň štyridsať minút a pred pečením ich ešte raz potrieme pripraveným mliekovým vajíčkom.Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút.
Tento recept mám z tejto stránky a je tam aj fotopostup:


A takto sa podarili mne

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.