Choď na obsah Choď na menu
 


Veľkonočný pletenec.

8. 4. 2012

1kg polohrubej múky

1 droždie(42g)

150g práškového cukru

2 žĺtky 

10g soli

180g masla

2dcl vlažného mlieka

hrozienka namočené v rume,mandle...podľa chuti

 

Najskôr si rozpustíme maslo a necháme ho tvychladnúť na izbovú teplotu.Z droždia,mlieka a trošky cukru urobíme kvások.Múku,soľ,zvyšný cukor a vychladnuté maslo,žĺtky,hrozienka a kvások vymiesime najskôr varechou a potom ručne-asi 10 minút.Necháme kysnúť hodinu na teplom mieste.Po vykysnutí rozdelíme na šesť častí-z tejto dávky nám vyjdu dva pletence.Z troch častí si upletieme vrkoč,ktorý na koncoch spojíme-vznikne nám veniec.Potrieme bielkom s vanilkovým cukrom a pečieme pri 180° 10 minút,potom ztíšime na 160° a pečieme asi 30 minút.Toto cesto používam aj na vianočku,z tejto dávky z ôsmich dielov(4-3-2)..Supiš je aj naplnený tvrohom.

 

p4070139.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.